Σε υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης 2013-2015 της Γενικής Εφορείας σας γνωστοποιούμε τις πληροφορίες για τη μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.), το γνωστό σε όλους μας J.O.T.A. (Jamboree-On-The-Air) Τζάμπορη των Αιθέρων και J.O.T.I. (Jamboree-On-The-Internet) Τζάμπορη στο Internet.

Το J.O.T.A.–J.O.T.I. πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Φέτος, ξεκινά στις 00:00 (ώρα Ελλάδας) της 18ης Οκτωβρίου 2014 και τελειώνει στις 23:59 ( ώρα Ελλάδας) της 19ης Οκτωβρίου 2014.

Τι είναι το JOTA (JamboreeOnTheAir) Τζάμπορη των Αιθέρων και τοJOTI (JamboreeOnTheInternet) Τζάμπορη στο Διαδίκτυο.

Το JOTA-JOTI είναι μια ετήσια δράση στην οποία λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 1.000.000 Πρόσκοποι και Οδηγοί από κάθε γωνιά του πλανήτη μας και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ραδιοερασιτεχνικών σταθμών και μέσω εφαρμογών Διαδικτύου.

Το JOTA – JOTI είναι μια παγκόσμια δράση. Είναι ένα πραγματικό Τζάμπορη κατά το οποίο Πρόσκοποι και Οδηγοί ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες, συμβάλλοντας στην εδραίωση της Παγκόσμιας Συναδέλφωσης.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο και την ηλεκτρονική διεύθυνση http://jotajoti.info/, την επίσημη ιστοσελίδα της δράσης.

Για τη διευκόλυνσή σας, η Εφορεία Πληροφορικής έχει αναπτύξει ιστοσελίδες στα Ελληνικά με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες στη διεύθυνση http://www.sep.org.gr/jota-joti. Μπορείτε να συμβουλεύεστε τη σελίδα αυτή που εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες πληροφορίες. 

Παράλληλα, φέτος και για πρώτη φορά σε κάθε Περιφερειακή Εφορεία θα υπάρχει Συντονιστής του JOTAJOTI, τα ονόματα των οποίων θα αναρτηθούν στην σελίδα http://www.sep.org.gr/jota-joti μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας. 

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε 

Αρχικά, θα πρέπει να προετοιμάσετε τη συμμετοχή σας, την προσωπική σας, του Τμήματός σας ή της Ενωμοτίας σας. Υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο πληροφορίες για  διάφορες δραστηριότητες, παρακάτω θα βρείτε δυο από τις μεγαλύτερες, αυτές της Ομάδας Εργασίας JOTA-JOTI του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) και αυτές της Ομάδας Εργασίας JOTA-JOTI Vision 2015.

Δράσεις που διοργανώνονται από την Ομάδα Εργασίας JOTAJOTI του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM)

 Η Ομάδα Εργασίας JOTA-JOTI του WOSM ανέπτυξε την ιστοσελίδαhttp://www.jotajoti.info που είναι η επίσημη σελίδα της δράσης JOTA-JOTI και στην οποία θα πρέπει να γραφτείτε (σελίδα Sign-up) είτε ως Τμήματα είτε ατομικά. Οι διαθέσιμες δράσεις είναι οι εξής:

  1. Δράσεις (http://jotajoti.info/activities/). Μια σειρά από παιχνίδια που με την ανάλογη προετοιμασία μπορείτε να παίξετε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου του JOTA-JOTI.
  2. Προκλήσεις (http://jotajoti.info/jota-joti-challenges/). 17 προκλήσεις ώστε τα Τμήματά σας να ανακαλύψουν πολλά μυστικά επικοινωνίας.
  3. Το ταξίδι του Sinbad (http://jotajoti.info/sinbad-travels/). Ο Sinbad κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του JOTA-JOTI θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Βοηθήστε τον να ταξιδέψει και στην Ελλάδα ακολουθώντας τις οδηγίες στην παραπάνω ιστοσελίδα.
  4. JamPuz (http://jotajoti.info/jampuz/). Το καθιερωμένο πλέον παιχνίδι υιοθετείται φέτος και από το WOSM, εγγράψτε έγκαιρα το Τμήμα σας ώστε να λάβετε το μοναδικό σας JID.

Ακολουθείστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα επίσημα κανάλια του WOSM για το JOTA-JOTI και ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις:

–          Στο Facebook: https://www.facebook.com/jota.joti.wosm

–          Στο Twitter: https://twitter.com/JOTAJOTI

Η παγκόσμια πρόκληση του JOTAJOTI

Η Ομάδα Εργασίας JOTA-JOTI Vision συνδράμει ανεπίσημα και φέτος στο διήμερο και σας καλεί να συμμετάσχετε. Διοργανώνει για τρίτη φορά φέτος το νέο παγκόσμιο παιχνίδι για Συστήατα στο πλαίσιο του JOTA-JOTI με τίτλο «Παγκόσμια Πρόκληση» (The Global Challenge). Για τη συμμετοχή σας θα χρειαστείτε, εκτός από την εγγραφή σας στο jotajoti.org (που είναι διαφορετική από αυτή του Παγκόσμιου Γραφείου και αποτελεί σελίδα για τους Προσκόπους της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας), πολύ πολύ κέφι, σύνδεση στο internet και τουλάχιστον μια φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα λήψης. Περισσότερες λεπτομέρειες στο http://www.jotajoti.org/και στις σελίδες του ΣΕΠ στο http://www.sep.org.gr/jota-joti/global_challenge. Εμείς θα φροντίσουμε ότι όλες οι δραστηριότητες του jota-joti.org θα είναι διαθέσιμες και στη γλώσσα μας, άμεσα.

Α.      Συμμετοχή στο JOTA

  • Επισκεφτείτε ένα ραδιοερασιτεχνικό σταθμό με το Τμήμα, το Σύστημα ή την Εφορεία σας ή συνεργαστείτε με έναν αδειούχο ραδιοερασιτέχνη να εγκαταστήσει το σταθμό του στην Προσκοπική σας Εστία ή όπου αλλού επιλέξετε,
  • Καλέστε “CQ JAMBOREE” ή απαντήστε σε Προσκοπικές κλήσεις που ζητούν επικοινωνία,
  • Όλοι οι σταθμοί πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανονισμούς που αφορούν στη λειτουργία τους,
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιεσδήποτε συχνότητες της Υπηρεσίας Ερασιτέχνη και Ερασιτέχνη μέσω Δορυφόρου. Συνιστάται οι σταθμοί να χρησιμοποιούν τις συμφωνημένες Παγκόσμιες Προσκοπικές Συχνότητες (βλ. παρακάτω), στις οποίες πραγματοποιούνται κλήσεις μεταξύ των σταθμών και ξεκινούν οι μεταξύ τους επαφές, ή τις κοντινές συχνότητες, ώστε να είναι εύκολη η ανεύρεση και επικοινωνία.

Παγκόσμιες Προσκοπικές Συχνότητες:

BAND

 

80 m

40 m

20 m

17 m

15 m

12 m

10 m

6 m

SSB (phone)

 

3.690 & 3.940 MHz

7.090 & 7.190 MHz

14.290 MHz

18.140 MHz

21.360 MHz

24.960 MHz

28.390 MHz

50.160 MHz

 

CW (Morse)

 

3.570 MHz

7.030 MHz

14.060 MHz

18.080 MHz

21.140 MHz

24.910 MHz

28.180 MHz

50.160 MHz

 

 B. Συμμετοχή στο JOTI

  • Αν διαθέτετε ευρυζωνική σύνδεση στην Εστία σας, χρησιμοποιήστε ένα modem-router για να φτιάξετε το δικό σας τοπικό δίκτυο υπολογιστών.
  • Επισκεφτείτε ένα Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Internet Café, Ι.Ε.Κ., Κέντρα Σπουδών, Σχολεία, Πανεπιστήμια κ.λπ.)
  • Χρησιμοποιήστε τις υπάρχουσες συνδέσεις Διαδικτύου σε κάποιο από τα σπίτια των μελών του Τμήματός σας. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για Ενωμοτίες ή Ομίλους Εργασίας ή Ομάδες Δράσης να δραστηριοποιηθούν στα σπίτια των μελών τους.
  • Οι δημοφιλέστεροι τρόποι συμμετοχής είναι μέσω των καταχωρημένων Προσκοπικών σελίδων στον Παγκόσμιο Ιστό του Διαδικτύου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και του IRC (Internet Relay Chat)

Να μην ξεχάσετε! 

Με το τέλος της δράσης όλα τα Τμήματα, Συστήματα και Εφορείες παρακαλούνται να στείλουν τη συνημμένη Αναφορά Συμμετοχής τους στο JOTA – JOTI στην Εφορεία Πληροφορικής Γ.Ε. (email: efpl@sep.org.gr), έωςτις 19 Νοεμβρίου 2014, ώστε να συνταχθεί η συγκεντρωτική Αναφορά Συμμετοχής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που θα σταλεί στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο για να συμπεριληφθεί στον Παγκόσμιο Απολογισμό του 57ου J.O.T.A. – 18ου J.O.T.I. Θα ήταν πολύ χρήσιμο, αν μαζί με την αναφορά σας, στέλνατε και έγχρωμες φωτογραφίες, αποκόμματα από εφημερίδες κ.λπ., από τη συμμετοχή στο 57ο J.O.T.A. – 18ο J.O.T.I., για να χρησιμοποιηθούν στην εκτύπωση του ετήσιου Παγκόσμιου Απολογισμού της δράσης.

Το φωνητικό Αλφάβητο 

A      Alpha           H        Hotel             O       Oscar            V        Victor

B      Bravo           I        India              P        Papa            W       Whisky

C      Charlie         J        Juliet              Q       Quebec         X        X – Ray

D      Delta            K        Kilo               R        Romeo         Y        Yankee

E      Echo             L        Lima              S        Sierra          Z        Zulu

F      Foxtrot          M       Mike               T        Tango

G      Golf              N        November     U        Uniform

Ο Κώδικας J / Ένα πείραμα ή ένα παιχνίδι; 

Η Ομάδα Εργασίας του J.O.T.A., για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων και να υπερβεί το πρόβλημα που υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους από την μη γνώση ξένων γλωσσών, προτείνει μια νέα ιδέα “τον Κώδικα J”. Στόχος είναι να δώσει την δυνατότητα σε δύο νέους που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα να μπορέσουν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με απλές φράσεις που θα είναι κατανοητές και από τους δύο. Ένα νέο παιχνίδι, ή ένα Πείραμα; Ο χρόνος θα δείξει! 

Οι Έλληνες Πρόσκοποι στο IRC

Οι Έλληνες Πρόσκοποι συμμετέχουν εδώ και χρόνια ενεργά στο JOTI μέσω Internet Relay Chat. Από την υπηρεσία αυτή δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με άλλους Προσκόπους, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Και φέτος, το δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι αποκλειστικά τοScoutlink, το διεθνές Προσκοπικό δίκτυο (και όχι το GrNet όπως άλλες χρονιές). Μπορείτε να συνδεθείτε στο ScoutLink από τους serverschat.eu.scoutlink.net και chat.scoutlink.net. Πριν συνδεθείτε σε αυτούς, εγγραφείτε στο http://www.jotajoti.org/ ώστε να έχετε κατοχυρωμένο το δικό σας όνομα για τη διάρκεια της δράσης. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες του ΣΕΠ στη διεύθυνση http://www.sep.org.gr/jota-joti/scoutlink  και στο http://www.scoutlink.net/.

Ιδέες που μπορεί να εμπλουτίσουν το Πρόγραμμα της δράσης σας

Πριν τη δράση

  • Ενημερώστε τον τοπικό τύπο και καλέστε εκπροσώπους του να καλύψουν τη δράση,
  • Ζητήστε από τα παιδιά να σχεδιάσουν ειδικές QSL κάρτες. Διαλέξτε αυτήν που θα χρησιμοποιήσετε σαν Τμήμα – Σύστημα,
  • Επισκεφθείτε ένα ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό για να μάθετε πώς λειτουργεί ο σταθμός, πως προετοιμάζεται το πρόγραμμα και οι εκπομπές κ.λπ.,
  • Εξοικειωθείτε με τις βασικές έννοιες του ηλεκτρισμού και της ηλεκτρονικής, καθώς και με μερικές από τις εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ασφαλείας και προσπαθήστε να βρείτε ειδικούς συμβούλους που θα σας βοηθήσουν με έγκυρες και ακριβείς πληροφορίες Εκμάθηση και χρήση των σημάτων Mors για λήψη «με το αυτί» και εκπομπή «με το χέρι». Υπάρχουν πολλά σχετικά προγράμματα εκμάθησης που μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο,
  • Εξοικειωθείτε με την ορολογία και πρακτική των ραδιοερασιτεχνών. Ζητήστε από κάποιον αδειούχο ραδιοερασιτέχνη ή από τον τοπικό ραδιοερασιτεχνικό σύλλογο να σας βοηθήσει σ’ αυτό – θα ανταποκριθούν με μεγάλη χαρά,
  • Φροντίστε έγκαιρα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ή / και σταθμού επικοινωνίας JOTI. Αφού βρείτε τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν, συνεργαστείτε μαζί τους για το στήσιμο όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων και συσκευών. Προσπαθήστε να δώσετε «Προσκοπικό» χρώμα στους σταθμούς σας με κατάλληλη διακόσμηση, κατασκευές κ.λπ.,
  • Σχεδιάστε μια μεγάλη κατασκευή σκαπανικής για τη στήριξη της κεραίας του σταθμού ασυρμάτου του JOTA,
  • Μάθετε πληροφορίες για τον τόπο σας ώστε να ενημερώσετε αυτούς που θα μιλήσετε,
  • Ετοιμάστε ένα σύντομο μήνυμα που να συμπεριλαμβάνει το όνομα του Τμήματος, την διεύθυνση, πληροφορίες για τον τόπο, ένα σχέδιο ή σήμα ή φωτογραφία, περιγραφή των δράσεων που προετοιμάσατε για το JOTA ή / και το JOTI κ.λπ.,
  • Έχετε μια μικρή φωτογραφία του Τμήματος, το σήμα του Τμήματος ή του Συστήματός σας, φωτογραφίες από την καλοκαιρινή κατασκήνωση κ.λπ.

Κατά τη δράση

  • Παίξτε τη «διακεκομμένη ιστορία» ραδιοερασιτεχνικά ή μέσω συνομιλίας στο Internet. Ξεκινήστε την αφήγηση μιας ιστορίας. Σε κάποιο σημείο διακόπτετε την ιστορία και τη συνεχίζει ένας άλλος σταθμός και ούτω κάθ’ εξής. Αυτό το παιχνίδι ταιριάζει πολύ σε RTTY (telex), σε επαφές packet – radio και σε Chat στο Internet,
  • Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Χάρτης. Πάρτε ένα παγκόσμιο χάρτη. Ρωτήστε τους Προσκόπους με τους οποίους συνομιλείτε στα διάφορα μέρη για τον καιρό που έχουν. Βάλτε τα ανάλογα σύμβολα και στο τέλος της δράσης θα έχετε την μετεωρολογική εικόνα της γης εκείνης της ημέρας,
  • Μάθετε τους πρώτους στίχους ενός τραγουδιού από άλλη χώρα και τραγουδήστε το με Προσκόπους εκείνης της χώρας,
  • Κάθε Ενωμοτία παίρνει 20 μέτρα καλώδιο. Κατασκευάστε μια «σούπερ κεραία» και δείτε με ποια κεραία έχετε καλύτερη απόδοση,
  • Φτιάξτε ένα κέντρο πληροφοριών με χάρτες, εγκυκλοπαίδειες κ.λπ., έτσι ώστε όταν κάνετε επαφή με Προσκόπους κάποιας χώρας να μπορείτε να έχετε άμεσα πληροφορίες εκείνης της χώρας,
  • Φτιάξτε μια εφημερίδα με υλικό από τη δράση,
  • Κατασκευάστε μικρά ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά κυκλώματα,
  • Σημειώστε σε ένα παγκόσμιο χάρτη τα σημεία με τα οποία είχατε επικοινωνία,
  • Ζητήστε το «ΕΣO ΕΤΟΙΜΟΣ» σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες,
  • Ζητήστε πληροφορίες για τις δικές τους δράσεις, τοπικά έθιμα, αξιοθέατα, κλίμα κ.λπ.,
  • Ανταλλάξτε ιδέες και βάλτε τα θεμέλια για μια κοινή δράση περιβαλλοντική, κοινωνικής ανάπτυξης κ.λπ.,
  • Προσκαλέστε φίλους, γονείς και άλλους συγγενείς σας να συμμετάσχουν και αυτοί στο JOTA / JOTI,
  • Φτιάξτε ένα παιχνίδι και καλέστε άλλους να λάβουν μέρος.

Μετά τη δράση

  • Αλληλογραφήστε με αυτούς που ήρθατε σε επικοινωνία. Ανταλλάξτε σήματα, κάρτες, πληροφορίες κ.λπ.,
  • Στείλτε ένα δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ,
  • Φτιάξτε ημερολόγιο της δράσης με φωτογραφίες, τις κάρτες που θα λάβετε κ.λπ.,
  • Διατηρήστε την επικοινωνία. Είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να μείνει από μια τέτοια δράση.

 Περισσότερες Πληροφορίες

Η Ανακοίνωση αυτή συμπεριλαμβάνει όσες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες μέχρι την ημερομηνία της έκδοσής της. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε με Ηλεκτρονικό Μήνυμα στην Ο.Ε. της Εφορείας Πληροφορικής Γ.Ε. μέσω της ιστοσελίδαςhttp://www.sep.org.gr/contact/Ομάδα-Εργασίας-Εφορείας-Πληροφορικής. Σχετικές πληροφορίες επίσης θα βρείτε και στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π.http://www.sep.org.gr/jota-joti.

Επίσης πληροφορίες μπορείτε να λάβετε στο Διαδίκτυο και στις παρακάτω διευθύνσεις:

Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης     http://www.scout.org

JOTA-JOTI                                                          http://www.jotajoti.info

Scoutlink – Παγκόσμιο Προσκοπικό δίκτυο IRC        http://www.scoutlink.net

Εγγραφείτε στo JOTA/JOTI  (Ο.Ε. Vision 2015)        http://www.jotajoti.org

Εγγραφείτε στo JOTA/JOTI  (WOSM)                      http://www.jotajoti.info

Άλλες χρήσιμες ιστοσελίδες:

Scouting Jumpstation                              http://www.scoutbase.org.uk

Ο “Ράδιο-Προσκοπισμός” (Radio Scouting) και ειδικά το JOTA – JOTI είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να επικοινωνήσετε με Προσκόπους και Οδηγούς από πολλές χώρες, να ανταλλάξετε ιδέες, να μάθετε σχετικά με τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα και να αποκτήσετε νέους φίλους. Πιστεύω ότι και το φετινό JOTA – JOTI θα δώσει σε όσους συμμετάσχουν τη μεγάλη εμπειρία να είσαι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης και θα συμβάλει στην παγκόσμια κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην προετοιμασία και συμμετοχή σας σ΄ αυτή τη μεγάλη Παγκόσμια Προσκοπική Δράση.

You may also like

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.