Η Ιστορική Διαδρομή της Περιφερειακής Εφορείας Κεντρικής Μακεδονίας
Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση το σωζόμενο αρχείο των Προσκόπων της Βέροιας, έτσι υπάρχει περίπτωση κάποια έγγραφα που δεν σώθηκαν με την πάροδο του χρόνου να πρόσθεταν επιπλέον πληροφορίες για τα γεγονότα. Επιπλέον για την πρώτη περίοδο συμπληρώθηκαν πληροφορίες και από το βιβλίο “Η Ιστορία του Ελληνικού Προσκοπισμού” του Ησαΐα Ησαΐα.
Ιστορικά με την ονομασία “Περιφερειακή Εφορεία Κεντρικής Μακεδονίας” ή “Εφορεία Κεντρικής Mακεδονίας” εμφανίζονται τρεις διαφορετικές Εφορείες με την κάθε μία να απευθύνετε και σε διαφορετική κάθε φορά γεωγραφική έκταση.
Α΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1918 -….
Πρώτη φορά η Εφορεία Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζεται το 1918 όταν ο Γενικός Έφορος Κων. Μελάς με απόφαση του μετονομάζει την Περιφέρεια Πέλλας και Θεσσαλονίκης σε ¨Εφορεία Κεντρικής Μακεδονίας¨ με το έγγραφο 231 του Σ.Ε.Π. στις 29/06/1918 . Ως πρώτος έφορος ορίζεται ο Αχιλλέας Πέττας. Το 1919 Έφορος αναλαμβάνει ο Αλ. Πετρίδης. Η Εφορεία Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να λειτούργησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 20 όπου λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξε μία γενική μείωση στον προσκοπισμό της περιοχής. Γεωγραφικά η Εφορεία αυτή περιλάμβανε τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Ημαθίας. Στην Πιερία και το Κιλκίς ο προσκοπισμός ιδρύθηκε αργότερα και μέσα στην δεκαετία του 20.
Άλλοι Περιφερειακοί Έφοροι ήταν οι Απ. Κοσμόπουλος 1921
Ν. Κασάπης 1922
Οι Σέρρες πρέπει να υπάγονται σε άλλη Εφορεία.
Β΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1949 -1953
Το 1949 με απόφαση του ο Γενικός Έφορος Δημήτριος Αλεξάτος διασπάτε η Περιφερειακή Εφορεία Θεσσαλονίκης σε περιφερειακή εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης και σε Περιφερειακή Εφορεία Κεντρικής Μακεδονίας η οποία περιλάμβανε τις Τοπικές Εφορείες Νεάπολης, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Βέροιας, Νάουσας, Κιλκίς ,Αξουπόλεως, Πολυγύρου και Κατερίνης. Ως περιφερειακός έφορος τοποθετείται ο Σπύρος Ιατρίδης.
Ενώ ως Περιφερειακός Έφορος πόλεως Θεσσαλονίκης ο κ . Βασιλειάδης. Στα τέλη όμως της ίδιας χρονιάς (1949) ο Ιατρίδης αναλαμβάνει παράλληλα και Περιφερειακός Έφορος Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα σταδιακά και πέρα από τον τυπικό διαχωρισμό ουσιαστικά να λειτουργεί ως μία Περιφερειακή Εφορεία Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας. Οι νομοί Πέλλας και Σερρών είχαν αυτόνομες Περιφερειακές Εφορείες.
Στο παρακάτω έγγραφο φαίνεται η δύναμη των Περιφερειών που είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στο 1ο Τζάμπορη του Σ.Ε.Π. το 1950 στο Διόνυσο Αττικής. Εκεί παρατηρούμε ότι στον αριθμό 19 το δικαίωμα συμμετοχής της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και στο 25 το δικαίωμα συμμετοχής της Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας μ ε την συμμετοχή ομάδων και από το υπόλοιπο Θεσσαλονίκης ( Καλαμαριά, Νεάπολη, Λαγκαδά,)
Αυτή η Περιφερειακή Εφορεία λειτούργησε ως το 1953 όπου διασπάστηκε σε Περιφερειακές Εφορείες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, Πιερίας, Κιλκίς και Ημαθίας.
Γ ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Το 2014 και μετά από απόφαση του πανελλήνιου συνεδρίου αλλά και με τον νέο οργανισμό ΣΕΠ η Γενική Εφορεία προχώρησε σε αναδιάρθρωση των περισσοτέρων Περιφερειακών εφορειών ανά την Ελλάδα. Έτσι προέκυψε εκ νέου Περιφερειακή Εφορεία με την ονομασία Κεντρική Μακεδονία στην οποία περιλήφθηκε οι πρώην Περιφερειακές Εφορείες Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας Ημαθίας και Πιερίας.
Πρώτος Περιφερειακός Έφορος αναδείχθηκε ο Ματθαίος Πιστοφίδης 2014-2020
και από την 1/11/2020 ο Χρήστος Καναρόπουλς
Για πρώτη φορά η νέα αυτή Περιφερειακή Εφορεία δεν έχει έδρα την Θεσσαλονίκη αλλά και κανένα τμήμα του νομού αυτής. Ενώ για πρώτη φορά σε αυτήν προστίθετο και ο Ν. Σερρών.