Καλώς ήρθες στη μεγαλύτερη παρέα σε όλο τον κόσμο. Μια παρέα που αριθμεί εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο και πάνω από 20.000 παιδιά και νέους στη χώρα μας. Μια παρέα που θα σου δώσει την ευκαιρία να ζήσεις στιγμές μοναδικές, να παίξεις, να ζήσεις την περιπέτεια μέσα στη φύση, να αναζητήσεις την πραγματικότητα, να βοηθήσεις και να βοηθηθείς.
Η παρέα μας σε περιμένει ανάλογα με την ηλικία σου

 • Στα Λυκόπουλα (7 – 11 ετών, Β” – Ε” τάξη Δημοτικού) θα παίζεις χωρίς τελειωμό
 • Στους Προσκόπους (11 – 15 ετών, ΣΤ” Δημοτικού – Γ” Γυμνασίου) το παιχνίδι μας είναι μια ατέλειωτη περιπέτεια.
 • Στους Ανιχνευτές (15 – 18 ετών, τάξεις Λυκείου) σε περιμένουμε για μεγάλες αναζητήσεις και ανακαλύψεις
 • Στο Προσκοπικό Δίκτυο (18 – 30 ετών) έχουμε κάνει την προσφορά τρόπο ζωής.

 

Αγέλη Λυκόπουλων… τι είναι αυτό; Η Αγέλη Λυκόπουλων είναι το πρώτο τμήμα ενός Συστήματος Προσκόπων και αποτελείται από τα λυκόπουλα. Τα μικρά αδέλφια των Προσκόπων, δεν είναι τίποτα άλλο από μια χαρούμενη παρέα αγοριών και κοριτσιών, από 7 έως 11 χρόνων, που μαζεύονται μια φορά την εβδομάδα στην Αγέλη για να παίξουν χαρούμενα παιχνίδια, να τραγουδήσουν, να μαστορέψουν, να συζητήσουν, να κάνουν εκδρομές και να ζήσουν χίλιες δυο περιπέτειες απ’ αυτές που σίγουρα θα έχεις ονειρευτεί να ζήσεις.

Ο Ράντιαν Κίπλιγκ, ένας Αγγλος συγγραφέας και ποιητής, έγραψε μια πολύ όμορφη ιστορία, Το Βιβλίο της Ζούγλας. Ο Μόγλης, όταν ήταν μωρό, εγκαταλείφθηκε στο δάσος του Σιονί και ανατράφηκε απο μια οικογένια λύκων. Ζώντας με τ’ άλλα λυκόπουλα στην αγέλη, έμαθε ένα σωρό μυστικά για να κυνηγάει στα μονοπάτια της ζούγλας. Ο Ακέλας ο αρχηγός της αγέλης, η Μπαλού η γριά αρκούδα, ο Μπαγκήρας ο μαύρος πάνθηρας, ο Κάα ο βόας, ακόμα και ο κακός κουτσός τίγρης, ο Σηρ Χαν, δίδαξαν με τον τρόπο τους στον Μόγλη όλα τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου κόσμου και τον έμαθαν να σέβεται το Νόμο της Ζούγλας για να ακολουθεί πάντα το σωστό μονοπάτι. Ο Μπέιτεν Πάουελ, ο ιδρυτής του Προσκοπισμού, αγάπησε πολύ την ιστορία αυτή και τη διηγήθηκε στα πρώτα Λυκόπουλα που άρχισαν να παίζουν και να οργανώνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τον τρόπο ζωής της Αγέλης του Σιονί που ανέθρεψε τον Μόγλη.

stoli_lyk

Τα Λυκόπουλα, για να γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά και για να ξεχωρίζουν από τ’ άλλα παιδιά, φορούν τη δική τους στολή κάθε φορά που η Αγέλη έχει συγκέντρωση.

Το Μηνιαίο θέμα είναι η μεγάλη περιπέτεια που θα ζήσουν τα Λυκόπουλα για ένα μήνα ή και περισσότερο. Όλα τα παιχνίδια, τα τραγούδια, οι χειροτεχνίες, οι παρουσιάσεις, όλες οι ερασιτεχνικές ασχολίες και οι δραστηριότητες της Αγέλης θα είναι έτσι διαλεγμένες από τους Γερόλυκους και τα Λυκόπουλα ώστε να κάνουν τις συγκεντρώσεις πιο ενδιαφέρουσες.
Κάθε Μηνιαίο θέμα έχει το δικό του τίτλο, η Αγέλη διακοσμείται ανάλογα με μια μεγάλη αφίσα, με σχετικές φωτογραφίες και ζωγραφιές.

Οι Λύκοι μπορούν να ζουν σαν μια οικογένεια γιατί ακολουθούν ορισμένους κανόνες στο κυνήγι, στις εκδηλώσεις τους, στη ζωή τους. Στην Αγέλη για παράδειγμα, ο πιο δυνατός δεν τα βάζει ποτέ με τον πιο αδύνατο ή νεαρό. Στα κυνήγια κάθε λύκος έχει τη θέση του και το ρόλο του που δεν τον εγκαταλείπει ποτέ. Ο Νόμος σε βοηθά να ζεις σαν Λυκόπουλο.
Η Αγέλη είναι μια οικογένεια λύκων. Έχει το Νόμο της που τον γνωρίζουν και τον σέβονται όλοι. “Χωρίς Νόμο, δεν είμαστε πια ελεύθερος Λαός”.

Το Λυκόπουλο είναι υπάκουο, φροντίζει για τους άλλους όπως και για τον εαυτό του και κάνει κάθε μέρα μια καλή πράξη

Έχεις σκεφθεί πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος αν όλοι προσπαθούσαν να κάνουν το καλό; Πολλά πράγματα θα διορθώνονταν και οι άνθρωποι θα ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι. Σαν Λυκόπουλα που είμαστε, μπορούμε να βοηθήσουμε στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου κάνοντας κάθε μέρα μια καλή πράξη όπως άλλωστε λέει και ο Νόμος μας. Μια Καλή πράξη την ημέρα = 365 Καλές Πράξεις το χρόνο!

ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ

Όποιος συμφωνεί με τον νόμο μας και θέλει να μείνει στην αγέλη ζητάει να δώσει μπροστά στη σημαία και στην υπόλοιπη αγέλη την λυκοπουλική του υπόσχεση.

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Υπόσχομαι, να είμαι πιστός στο Θεό και την Πατρίδα να προσπαθώ με όλη μου την δύναμη να βοηθώ τους γύρω μου και να ζω με τον νόμο των προσκόπων.

Η Αγέλη μας είναι μια οικογένεια λύκων πολύ ενωμένη, όπου όλοι μαζί παίζουμε, κυνηγάμε στο δάσος, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και ζούμε μοναδικές στιγμές σαν μια χαρούμενη παρέα. Η καθιερωμένη μας συγκέντρωση είναι μια φορά την εβδομάδα, την Κυριακή το πρωί. Μας αρέσουν πολύ οι εκδρομές και οι περίπατοι, οι κατασκευές, τα ζωηρά αλλά και τα ήσυχα παιχνίδια, τα αθλήματα καθώς επίσης και η συντροφιά με άλλα παιδιά και μεγάλους έξω από το χώρο της Αγέλης μας. Κάθε χρονιά είναι για μας μοναδική γεμάτη από διαφορετικές εμπειρίες και δράσεις. Τι κάθεστε…ακόμα; Ελάτε να παίξουμε!

Παιδιά που συμπλήρωσαν το 10ο έτος της ηλικίας τους και είναι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και το αργότερο μέχρι να συμπληρώσουν το 15ο έτος, εντάσσονται στην Ομάδα Προσκόπων.

Στην Ομάδα Προσκόπων αφού δώσεις την ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ, ονομάζεσαι Πρόσκοπος.

Υπόσχομαι στην τιμή μου να εκτελώ το καθήκον μου προς το Θεό και την Πατρίδα να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και να τηρώ το Νόμο των Προσκόπων.”

 1. Ο Πρόσκοπος λέει την αλήθεια και κρατά το λόγο του.
 2. Ο Πρόσκοπος είναι δίκαιος, άξιος να τον εμπιστεύονται, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους Νόμους.
 3. Ο Πρόσκοπος είναι χρήσιμος στην οικογένειά του και την κοινωνία.
 4. Ο Πρόσκοπος είναι φίλος κι ευγενής προς όλους κι αδελφός με κάθε Πρόσκοπο.
 5. Ο Πρόσκοπος σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του.
 6. Ο Πρόσκοπος αγαπά τη φύση και προστατεύει το περιβάλλον.
 7. Ο Πρόσκοπος είναι εύθυμος και αισιόδοξος.
 8. Ο Πρόσκοπος είναι οικονόμος και φροντίζει για την καλή χρήση του χρόνου.
 9. Ο Πρόσκοπος είναι εργατικός και προοδεύει με τις ικανότητές του.
 10. Ο Πρόσκοπος είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση κι αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.

Έσo έτοιμος/ Be Prepared/ Allzeit Bereit”

Η Ομάδα Προσκόπων είναι το δεύτερο Τμήμα του Προσκοπικού Συστήματος. Είναι ισότιμο με την Αγέλη Λυκόπουλων και την Κοινότητα Ανιχνευτών και αποτελείται από 2-5 ομίλους παιδιών που ονομάζονται ΕΝΩΜΟΤΙΕΣ. αποτελείται από 6-9 μέλη, Η Ομάδα Προσκόπων αποτελείται από :

 • Αρχηγείο Βαθμοφόρων: Ένας Αρχηγός ηλικίας 20-30 ετών, 1-3 Υπαρχηγοί ηλικίας 17-25 ετών
 • Ενωμοτίες Προσκόπων (2-5 όμιλοι παιδιών, με 6-9 μέλη η καθεμία).
 • Ειδικούς Συνεργάτες, Βαθμοφόροι άλλων τμημάτων, μέλη της Ε.Κ.Σ., Φιλοπρόσκοποι κ.α. που βοηθούν την Ομάδα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και που δεν έχουν οργανική σχέση με την Ομάδα.

Μέσα στην Ομάδα Προσκόπων έχεις πολλές δυνατότητες. Παρέα με τον ενωμοτάρχη και τον Αρχηγό σου μπορείς να αποφασίσεις ποιά θα επιλέξεις για σένα. Όσο περνάει ο καιρός θα αρχίσεις να αναλαμβάνεις κι εσύ κομμάτια από τις δράσεις της ενωμοτίας και της ομάδας σου. Από τη στιγμή που θα δώσεις την προσκοπική σου υπόσχεση μπορείς να αρχίσεις να ασχολείσαι με μια ερασιτεχνική ασχολία. Οι ερασιτεχνικές ασχολίες καλύπτουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και για διευκόλυνση είναι κατανεμημένες σε 6 τομείς που χωρίζονται σε επιμέρους κατηγορίες ομοειδών ερασιτεχνικών ασχολιών ο κάθε ένας. Μόλις ολοκληρώσεις μια ερασιτεχνική ασχολία θα σου απονεμηθεί το αντίστοιχο διακριτικό. Περισσότερες πληροφορίες για το πως θα αποκτήσεις κι εσύ μια ερασιτεχνική ασχολία θα μάθεις από τον ενωμοτάρχη σου.

Επίσης σε μια Ομάδα Προσκόπων μετά από κάθε συγκέντρωση συγκαλείται το λεγόμενο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙΜΗΣ στο οποίο συμμετέχουν ο Αρχηγός της ομάδας οι βαθμοφόροι του και τα στελέχη (δηλαδή ο Ενωμοτάρχης και ο Υπενωμοτάρχης) κάθε ενωμοτίας. Το Σ.Τ.Ο.:

 • Κατευθύνει τη δραστηριότητα μιας Ομάδας
 • Προγραμματίζει Ομαδικές δράσεις
 • Οργανώνει, κατευθύνει και αξιολογεί τις δράσεις
 • Ασχολείται με θέματα, προσκοπικής προόδου
 • Ασχολείται με τις Αναγνωρίσεις προσκοπικής δημιουργίας (Α.Π.Δ.)
 • Φροντίζει για την ανάπτυξη του ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ στην Ομάδα

Είναι το βασικό κύτταρο λειτουργίας της Ομάδας. Η ετυμολογία προέρχεται από τις λέξεις ἐν-ώμοτος που σημαίνει έχω δώσει όρκο, και η επεξήγηση είναι ότι οι πρόσκοποι δίνουν όρκο υπηρεσίας πριν καταταχθούν στην φάλαγγα. Αρχηγός της ενωμοτίας ήταν ο Ενωμοτάρχης.

 • Κάθε πρόσκοπος επιλέγει ελεύθερα την Ενωμοτία του,
 • Κάθε ενωμοτία έχει το δικό της όνομα, σήμα, γωνιά, πνεύμα και παραδόσεις.
 • Ο Ενωμοτάρχης αναδεικνύεται από τα μέλη της ενωμοτίας για μια ορισμένη χρονική περίοδο.
 • Υπάρχει εσωτερική οργάνωση και καταμερισμός αρμοδιοτήτων σε κάθε μέλος της Ενωμοτίας
 • Η κάθε Ενωμοτία έχει δική της ζωή, Προγραμματίζει – Διοργανώνει – Πραγματοποιεί – Αξιολογεί δικές της δράσεις – τις Ενωμοτιακές Δράσεις.
 • ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ της Ομάδας μέσα από το Σ.Τ.Ο.
 • ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ δράσεις για την Ομάδα, μόνη της ή σε συνεργασία με άλλες Ενωμοτίες και το Αρχηγείο.
 • ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ τις δράσεις της Ομάδας στο Συμβούλιο Ενωμοτίας και προτείνει νέες δράσεις μέσω του Σ.Τ.Ο.

Οι δράσεις που πραγματοποιεί μια Ομάδα Προσκόπων, είναι:

 • Συγκεντρώσεις στη Λέσχη (“κλειστού χώρου”)
 • Περίπατοι – επισκέψεις
 • Εκδρομές (μονοήμερες ή πολυήμερες)
 • Κατασκηνώσεις

Όλο το Προσκοπικό πρόγραμμα είναι δομημένο με βάση τους 5 τομείς ενδιαφέροντος:

 

pnevmatiki

Πνευματική Καλλιέργεια: Μέσα από τις δράσεις ψυχικής καλλιέργειας και πνευματικής ανάπτυξης, το κάθε παιδί βελτιώνει τη νοητική του ικανότητα, αναπτύσσει το αισθητήριο της τέχνης και τονώνει την ψυχική του διάθεση για δημιουργία. (Παραδείγματα δράσεων: επίσκεψη σε μουσείο, αφιέρωμα σε λογοτέχνη, γνωριμία με το αντικείμενο κάποιας επιστήμης.)

ypaithria

Υπαίθρια Ζωή: Ο Προσκοπισμός στο ύπαιθρο καλλιεργεί την αγάπη, το σεβασμό και τη φροντίδα της φύσης, όχι με λόγια και τυμπανοκρουσίες, αλλά ως τρόπο ζωής. Επίσης μαθαίνει στο παιδί να μπορεί να διαβιώσει στοιχειωδώς μέσα στο ύπαιθρο. (Παράδειγμα δράσης: εκδρομή με αντικείμενο τις κατασκευές και το μαγείρεμα.)

somatiki

Σωματική Αγωγή: Η φυσική αγωγή και η σωματική άσκηση στον Προσκοπισμό δεν αποβλέπει στη δημιουργία πρωταθλητών, αλλά είναι το μέσο για την ανάπτυξη της ενεργητικότητας, της υπομονής και επιμονής, της αποφασιστικότητας, της ομαδικότητας και της αυτοπεποίθησης. (Παραδείγματα δράσεων: ενωμοτιακό τουρνουά μπάσκετ, γνωριμία με νέα / άγνωστα αθλήματα.)

texniki

Τεχνική Δεξιότητα: Η ανακάλυψη του ταλέντου, η ανάπτυξη της επιδεξιότητας, η δημιουργική απασχόληση, η πλήρης αξιοποίηση του μυαλού και των χεριών του παιδιού, είναι ο στόχος των δράσεων τεχνικής δεξιότητας. (Παραδείγματα δράσεων: χαλκογραφία, υαλογραφία, μοντελισμός.)

koinoniki

Κοινωνική συνεργασία: Η κίνησή μας πιστεύει στον Άνθρωπο, αδιάφορα με το χρώμα του δέρματος, τις κοινωνικές προκαταλήψεις, και τις ιδεολογικές τοποθετήσεις. Πιστεύει στην αγάπη και την προσφορά, πιστεύει στη συναδέλφωση των λαών, στο μεταδοτικό παράδειγμα της καλοσύνης, το μόνο ίσως τρόπο για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος και η ζωή μας πιο ανθρώπινη και ειρηνική. Και πιστεύει ότι όλα αυτά μπορούν να τα κάνουν τα παιδιά. (Παραδείγματα δράσεων: επίσκεψη σε γηροκομείο, ορφανοτροφείο.) Στα πλαίσια της εκπαίδευσης, μέσα από το πρόγραμμα της Ομάδας, θα ασχοληθείς με τα παρακάτω αντικείμενα:

 • Α΄ Βοήθειες
 • Κόμποι
 • Διαβίωση στην ύπαιθρο
 • Τοπογραφία
 • Αστερισμοί
 • Ανιχνευτικά σήματα
 • Σήματα Μορς
 • Κατασκευές ανέσεων (με ξύλο και σχοινί)
 • Μαγείρεμα – Είδη φωτιών και πυρασφάλεια
 • Προσανατολισμός
 • Μετεωρολογία

slides-anixneutes1_0

Η Κοινότητα Ανιχνευτών πλαισιώνεται από εφήβους 15-19 ετών (τάξεις Λυκείου). Με έκδηλες ανησυχίες και πνεύμα κριτικό, ανακαλύπτουν, προτείνουν, αμφισβητούν, θέτοντας το λίθο της προσφοράς τους στην κοινωνία που σε λίγο τους ανοίγεται. Η σύμμετρή τους δραστηριοποίηση με τα έξι πεδία ενασχόλησης, οδηγεί τους Ανιχνευτές στην ολοκλήρωση της προσκοπικής τους εκπαίδευσης, ένα βήμα πριν ενταχθούν στο επιτελείο των βαθμοφόρων. Η Κοινότητα Ανιχνευτών διοικείται από τη ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (Σ.Κ.), στην οποία μετέχουν οι Βαθμοφόροι και όλοι οι Ανιχνευτές. Η Σύνοδος της Κοινότητας πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις κάθε μήνα ή δίμηνο και έκτακτες όταν το ζητήσει ο/η ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ή τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των μελών της. Η Σύνοδος της Κοινότητας ασχολείται με θέματα προγραμματισμού, αξιολόγησης δράσεων, προόδου Ανιχνευτών, καταμερισμού αρμοδιοτήτων και συγκρότησης ΟΜΙΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ο.Ε.).

stoli_ani

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κοινότητας λαμβάνονται πλειοψηφικά, αλλά πάντοτε μέσα στα πλαίσια των Αρχών του Προσκοπισμού, του Οργανισμού και των Κανονισμών του ΣΕΠ, καθώς και στα πλαίσια της ασφάλειας των Ανιχνευτών, που είναι ευθύνη και καθήκον του/της Αρχηγού της Κοινότητας. Ο/Η Αρχηγός αν το κρίνει αναγκαίο και προκειμένου να διασφαλισθούν τα παραπάνω κάνει χρήση του δικαιώματός του της αρνησικυρίας (veto), παρέχοντας σχετικές εξηγήσεις στους Ανιχνευτές. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη της Κοινότητας, μετά την τελετή εισδοχής τους, καθώς και οι Βαθμοφόροι. Η διαπαιδαγώγηση, που παρέχει ο Προσκοπισμός στον Κλάδο των Λυκόπουλων και στον Κλάδο των Προσκόπων, συμπληρώνεται στον Κλάδο των Ανιχνευτών με την εντατική ανίχνευση του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής, καθώς και την προσφορά υπηρεσίας στο Κοινωνικό σύνολο, με στόχο την ανάπτυξη των ηθικών, πνευματικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των Ανιχνευτών, ώστε να βοηθηθούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους και να γίνουν υπεύθυνοι ‘Έλληνες πολίτες χρήσιμοι στην Πατρίδα και το Κοινωνικό σύνολο. Κάτω από τον ήχο της γλυκιάς κιθάρας και σε ακρογιαλιές φιλόξενες, η παρέα των Ανιχνευτών βιώνει ίσως το πιο γοητευτικό κομμάτι της προσκοπικής ζωής: “Σκέφτομαι τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος, που κάνω συνήθως τα βράδια, κάτω από μια ηλεκτρική λάμπα. Φέρνω τότε στο μυαλό μου μερικές από τις αξέχαστες στιγμές που έχω ζήσει στον Προσκοπισμό, τις συζητήσεις δίπλα σε μια λάμπα θυέλλης, τα τραγούδια κοντά στη φλόγα μιας πυράς, τις βραδινές περιπέτειες κάτω από το φωτεινό φεγγάρι και τη λάμψη των αστεριών που μας βοηθούν πάντα να βρούμε το δρόμο μας. Πολύ θα ήθελα να ξεφύγω από τις υποχρεώσεις και το άγχος τής καθημερινότητας. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, εάν είχα αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να ξεφύγω και να ζήσω κάτι μαζί με την παρέα μου… Κάτι που όλοι μαζί θα είχαμε σκεφτεί και θα είχαμε αποφασίσει να κάνουμε… Κάτι που όλοι μαζί θα σχεδιάζαμε και θα συντονίζαμε για να το φέρουμε σε ένα επιτυχές πέρας… Οι εμπειρίες μας από το μονοπάτι αυτό της ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΖΩΗΣ θα γίνονταν ακόμη περισσότερες και οι δεσμοί φιλίας μεταξύ μας ακόμη πιο δυνατοί, επειδή η ΔΡΑΣΗ, η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ και η ΕΡΕΥΝΑ ποτέ δεν πρόκειται ν’ ΑΝΙΧΝΕΥΘΟΥΝ μέσα στην καθημερινότητα… Αυτό το μονοπάτι θέλω να το ακολουθήσουμε μαζί. Θέλω να βιώσουμε μαζί το πιο γοητευτικό κομμάτι τής προσκοπικής ζωής. Έλα στην Κοινότητά μας

slides-diktyo

Το Προσκοπικό Δίκτυο λειτουργεί στο πλαίσιο του Προσκοπικού Συστήματος και είναι ισότιμο με τα άλλα τρία Τμήματα (Αγέλη Λυκοπούλων, Ομάδα Προσκόπων, Κοινότητα Ανιχνευτών).

Ο Σκοπός του Προσκοπικού Δικτύου είναι να δώσει ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό στήριγμα στους νέους και στις νέες ηλικίας 18 – 26 ετών σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι και να έχουν ένα δημιουργικό ρόλο στην κοινωνία. Οι δράσεις που μπορεί να γίνουν από τα μέλη του Δικτύου καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Το γεγονός ότι τα μέλη του Δικτύου είναι ενήλικα δίνει την δυνατότητα για μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων και ποικιλία θεμάτων, που πιθανώς να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν από τα μέλη των άλλων κλάδων. Οι δράσεις μπορεί να γίνουν μόνο από τα μέλη του Δικτύου, ή σε συνεργασία με άλλους φορείς ή εθελοντικές οργανώσεις και τα μέλη τους. Μπορεί να γίνουν από όλα τα μέλη του Δικτύου μαζί, μόνο από μερικά, ή ατομικά. Μπορεί να πραγματοποιηθούν στην ύπαιθρο, ή στην πόλη, σε κλειστό ή σε ανοιχτό χώρο, στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα. Μπορεί να είναι δράσεις που διαρκούν μερικές ώρες, ή μέρες, να είναι απλές, ή Μεγάλες Σύνθετες Δράσεις. Το Προσκοπικό Δίκτυο είναι πλέον 4ος κλάδος σε κάθε Σύστημα. Έχει σκοπό, στόχο, πρόγραμμα, δυναμική. Έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στα μέλη του, στην κοινωνία και στον Προσκοπισμό.