Και αυτήν την χρονιά η  Κοινότητά μας είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος στην  35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση στο Βόλο , όπου για τέσσερις ημέρες (2 έως 5 Μαΐου 2019) οι ανιχνευτές έζησαν στον μοναδικό προσκοπικό παλμό της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.), η οποία ήταν αφιερωμένη στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, για τους οποίους οι Πρόσκοποι είναι υπερήφανοι πρεσβευτές τους.

Στην Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση , θεσμός της δεκαετίας του ‘80, ξεκίνησε σε Πανελλήνιο επίπεδο το 1983 με τις ενέργειες των εφόρων του Κλάδου Ανιχνευτών της Γενικής Εφορείας Κώστα Μπερζουάνη και Στέφανου Νομικού , Ανιχνευτές από όλη την Ελλάδα μαζεύονται με σκοπό να συνάψουν φιλίες, να μοιραστούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και να συμμετέχουν στους πολιτιστικούς διαγωνισμούς που διοργανώνονται όπως ταινίες μικρού μήκους , μουσικού συγκροτήματος , κόμικ , φωτογραφίας κλπ .

Η 35η Π.Α.Π.Ε., αποτελεί την πολυπληθέστερη μαζική πολιτιστική συνάντηση εφήβων στην Ελλάδα, η οποία διοργανώθηκε από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου. Είναι μία διαδραστική πανελλήνια συνάντηση με έντονο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, κατά την οποία οι έφηβοι καλούνται να αναπτύξουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους μέσα από πρωτογενείς έρευνες, αλλά και να αναδείξουν το ταλέντο, τις ικανότητες και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες.

Φέτος, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς οι 125 ομάδες εφήβων (Κοινότητες Ανιχνευτών) από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν:

• 125 έρευνες πάνω σε κοινωνικά θέματα τα οποία προβληματίζουν τους εφήβους, όπως τα ναρκωτικά, η ξενοφοβία, η διαφορετικότητα, o σχολικός εκφοβισμός, η εκπαίδευση, το brain drain, το aids, η διάδραση με την κοινωνία, ο εθελοντισμός, το προσφυγικό, η οικονομική κρίση κ.α.

• 24 τηλεοπτικά σποτ εμπνευσμένα από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.

• 21 χορευτικά – κάθε είδος χορού

• 21 εφηβικά μουσικά συγκροτήματα

• 64 συμμετοχές στον διαγωνισμό φωτογραφίας

• 132 συμμετοχές σκίτσου, κόμικ & γελοιογραφίας

• 36 ταινίες μικρού μήκους

• 8 θεατρικά

• 53 ποιήματα-λογοτεχνήματα

Να αναφέρουμε , επίσης , κατά τη διάρκεια της δράσης, εκπρόσωποι από τον Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ (με τον οποίο οι Πρόσκοποι έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας) ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες της Π.Α.Π.Ε. και τους κατοίκους του Βόλου, για τη λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για νέους δότες.

Η Κοινότητας της Βέροιας πήρε μέρος με 4 Βαθμοφόρους και 10 Ανιχνευτές όπου επέστρεψαν στην Βέροια αργά το βράδυ της Κυριακής με πολλά χαμόγελα και οι εμπειρίες που αποκτήσανε πιθανότατα να μην σβηστούν πότε από τη μνήμη τους και αυτό που θα μείνει ανεξίτηλο στο χρόνο είναι οι σχέσεις που συνάψανε . Έτσι θα μπορούνε να αναπολούνε το παρελθόν και να θυμούνται όλες τις όμορφες στιγμές που ζήσανε μαζί με τους φίλους τους σε αυτή τη υπέροχη διοργάνωση.Περισσότερες πληροφορίες για τους Προσκόπους στο www.gineproskopos.gr 

Τζιούρτζιας Γρηγόρης

Αρχηγός Κοινότητας Ανιχνευτών Βέροιας  

 

 

You may also like

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.