Ο μύθος λέει για τον Δαίδαλο και τον ανήσυχο Ίκαρο. Τον Δαίδαλο σοβαρό, θετικό δυναμικό και τον Ίκαρο τολμηρό, οραματιστή, ενθουσιώδη και αυθόρμητο. Στην μεγαλόνησο Κρήτη έφτιαξαν τα φτερά τους, γιατί δεν μπορούσαν να αντισταθούν στο κάλεσμα του ζεστού, φωτεινού και γαλάζιου ουρανού μας. Και από τότε έγιναν παράδοση, ιερή παράδοση, κι είχε ο χώρος αυτός, ο Ελληνικός το προνόμιο να γίνει και σε αυτό τον τομέα όπως και σε τόσους άλλους, ο πρωτοπόρος για το πέταγμα του ανθρώπου.


Η Ζωή μας

Η ζωή μας είναι μια ατελείωτη δράση στην ύπαιθρο, στις κατασκηνώσεις, στα όμορφα βουνά και στις δαντελένιες ακρογιαλιές της χώρας μας. Είναι μια ασταμάτητη παρουσία μας στην ζωή της πόλης και του χωριού. Είναι μια προσφορά στους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Εμείς οι Αεροπρόσκοποι όμως δεν έχουμε μόνο σα μοναδική μας ασχολία Προσκοπικές δραστηριότητες, αλλά δουλεύουμε στο εργαστήρι και στον αέρα. Τα Λυκόπουλα μας 7 – 11 χρονών αρχίζουν από την απλή σαΐτα και γρήγορα συναρμολογούν μικρά ξύλινα αερομοντέλα. Εμείς οι Αεροπρόσκοποι 11 – 15 χρονών δουλεύουμε πιο πολύ στο εργαστήρι γιατί νοιώθουμε έντονα την επιθυμία να πετάξουμε ψηλά, στον αέρα, μέσα από μηχανικά και τηλεκατευθυνόμενα αερομοντέλα. Οι Ανιχνευτές Αεροπρόσκοποι 15 – 18 χρονών ασχολούνται με την ανεμοπορία και τα ανεμόπτερα, πραγματοποιώντας συχνά το όνειρο κάθε παιδιού, να πετάξει πιο κοντά στο ζεστό και φωτεινό ήλιο της πατρίδας μας. Στις προσπάθειες αυτές έχουμε την αμέριστη βοήθεια της Πολεμικής Αεροπορίας.


Η ιστορία μας

δεν είναι σημερινή. Ξεκινάει από το 1945 οπότε ιδρύθηκε στην χώρα μας η πρώτη ομάδα Αεροπροσκόπων. Από τότε μέχρι και σήμερα σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 50 Αεροπροσκοπικά Συστήματα με τα εργαστήρια τους.


Σαν Αεροπρόσκοπος μαθαίνω

Σαν Αεροπρόσκοπος μαθαίνω να αγαπώ, να ερευνώ, να κατασκευάζω, να μαθαίνω να ασχολούμαι με Προσκοπικά και Αεροπροσκοπικά θέματα. Ειδικεύομαι, θεωρητικά και πρακτικά, σε κάθε τι που αφορά τον Αερομοντελισμό, την ανεμοπορία, την μετεωρολογία, τους κινητήρες αερομοντέλων και αεροσκαφών, τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Οι δυνατότητες της ειδικότητας μας όμως δεν σταματάνε εδώ. Ο Ραδιοερασιτεχνισμός και οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές μεγαλώνουν το φάσμα της γνώσης μας. Μας δίνουν τις δυνατότητες να γνωρίσουμε από κοντά τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις του αιώνα μας, τους πομπούς, τους δέκτες, ραδιοσυχνότητες, μικροσυστήματα, κ.α.

Πως τα μαθαίνω; Με απασχόληση, τον ελεύθερο χρόνο μου στο εργαστήριο, με τα αερομοντέλα, με επισκέψεις στα αεροδρόμια, με τις επιδείξεις τηλεκατευθυνομένων αερομοντέλων, με την παρακολούθηση ειδικών σχολών, με την συνεργασία ανθρώπων με τις κατάλληλες ειδικές γνώσεις.

Θα με γνωρίσεις από το διακριτικό σήμα που έχω στο μανίκι μου.


Σχολές – Δραστηριότητες

στην ανάπτυξη ειδικών γνώσεων στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ειρηνική δημιουργία στην τεχνολογική εξέλιξη

Σήμερα λειτουργούν 50 Αεροπροσκοπικά Συστήματα στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτά ανακαλύπτουν ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις και ικανότητες, ξεκινώντας με απλά χάρτινα μοντελάκια και τις πρώτες γνώσεις για τον αέρα και τον ουρανό, καταλήγουν να ανακαλύψουν πολλές φορές τη κλίση τους και να έχουν ένα επιτυχημένο επαγγελματικό προσανατολισμό. Η Ειδικότητα των Αεροπροσκόπων οργανώνει κάθε χρόνο ειδικές σχολές εκπαίδευσης για την αρτιότερη εκπαίδευση των στελεχών της:

ΣΧΟΛΕΣ

 • ΣΧΟΛΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (Γίνονται με ευθύνη της Εφορείας Αεροπροσκόπων Γ.Ε.)
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ – Π.Ε.Ε.Β.Α. (Είναι η ανώτερη σχολή της Ειδικότητας και γίνεται μια φορά κάθε χρόνο).
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΝΕΜΟΠΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ-Π.Α.Σ.Α.Π. (Γίνεται μια φορά τον χρόνο και είναι ειδική σχολή με πτήσεις ανεμοπτέρου που γίνεται σε συνεργασία με την Αερολέσχη Έδεσσας)
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟΥ ΠΛΑΓΙΑΣ (Γίνεται μια φορά τον χρόνο και είναι ειδική σχολή με πτήσεις αλεξιπτώτου)
 • ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ (Γίνεται όταν απαιτείται ευθύνη της Εφορείας Αεροπροσκόπων Γ.Ε.).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 • ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ (Διοργανώνονται μια φορά κάθε δύο χρόνια)
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΩΝ (Διοργανώνεται μια φορά κάθε χρόνο για όλα τα Αεροπροσκοπικά Συστήματα)
 • ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΕΤΟΥ (ΤΡΑΙΚ) (Διοργανώνεται από την Εφορεία Αεροπροσκόπων Γ.Ε.)
 • ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (Γίνεται ανάλογα κατά Εφορεία περιοχής)
 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΥΡΑΥΛΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ (Γίνεται ανάλογα κατά Εφορεία περιοχής)
 • ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥ (Διοργανώνεται από την Εφορεία Αεροπροσκόπων Γ.Ε.)
 • JΟΤΑ (JAMBOREE ON THE AIR) (Διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο)
 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (Λειτουργεί στο ΠΥ.ΒΑ. με ευθύνη της Εφορείας Αεροπροσκόπων Γ.Ε.)
 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ (Λειτουργεί στο ΠΥ.ΒΑ. με ευθύνη της Εφορείας Αεροπροσκόπων Γ.Ε.)

ΕΝΤΥΠΑ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 • ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ
 • CD Π.Ε.Ε.Β.Α.
 • CD ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΩΝCD ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Γ.Ε.
 • CD ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥCD ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ
 • CD Π.Α.Σ.ΑΠ.